Automobilová elektronika


logo
Posledni aktualizace 13.07.2019
audi mitsubishi citroen skoda lancia
odborné poradenství při koupi vozu 1/4Problém s motorem?
odborné poradenství při koupi vozu 2/4Parkování bez stresu?
odborné poradenství při koupi vozu 3/4Telematika
odborné poradenství při koupi vozu 4/4Ztracené klíče?
 

 


Parkovací asistent
Parkovací asistent

 

 

Parkovací asistent značky Steelmate - to je vysoká kvalita a spolehlivost. Mezi nesporné výhody parkovacích asistentů tohoto výrobce patří bezkonkureční přesnost měření vzdálenosti překážky, vysoká rychlost detekce překážky (důležité), i spolehlivost za jakéhokoliv počasí.
Samozřejmostí je funkce "virtuálního posunutí" měření, pokud je na vozidle namontováno tažné zařízení nebo rezervní pneumatika (Offroad, SUV apod). Funkci lze zapnout i později, např. po instalaci tažného zařízení.
 
Příklad:
Vzdálenost nárazníku vozu od překážky: 1,20 m (fyzické vzdálenost umístění senzorů)
Vzdálenost rezervní pneumatiky od překážky: 0,90 m
Zobrazená vzdálenost na disleji : 0,90 m
 
Na displeji je možné rozpoznat nejen vzdálenost překážky, ale i její umístnění - levá nebo pravá strana. V případě, že vozidlo např. parkuje do řady vozidel ze šikma, pak samozřejmě displej ukazuje nejkratší možnou vzdálenost kteréhokoliv senzoru. Instalace displeje se obvykle provádí do zadní části stropnice vozu (např. vedle osvětlení zavazadlového prostoru). Na samotný displej poté řidič vidí odrazem ve zpětném zrcátku. Toto řešení je jednoduché a zároveň elegantní- malý displej je velice dobře čitelný i za slunného dne, ale nikde nepřekáží a řidič může při couvání zároveň sledovat prostor za vozidlem v zrcátku.
 
Hlídání prostoru i před vozidlem:
Zvlášť v přeplněném městském provozu je časté parkování do řady aut boj o každý metr volného místa. Ne každý řidič má ovšem dokonalý přehled o vzdálenosti svého vozu např. při parkování za tmy, deště, mlhy.

Samozřejmě existují i typy parkovacích asistentů, které mají sdružené hlídání i předních senzorů (2 nebo 4). Problém je ovšem ten, že zatím není na trhu žádný model, který by uměl současně hlídat všechny senzory najednou, a také zobrazení na multifukčním displeji není zrovna přehledné.

Asistent se 6 nebo 8 senzory pracuje tak, že umí ohlídat pouze zadní senzory (při jízdě zpět), nebo jen přední senzory (při jízdě vpřed). Neumí monitorovat součastně přední a zadní. Tzn. že např. při nějčastějším manévru - parkování do mezery v řadě vozidel - asistent není schopen ohlídat kritické místa : přední rohy vozidla (nárazníku).

Tento velký nedostatek lze řešit tkz. zdvojenou instalací. Tzn. že jedna sada asistentu se použije standartně na zadní část vozu, a druhá sada asistentu (identický model) se použije na přední část vozu. Malý displej, pro zobrazení vzdálenosti vpředu, se potom umístí na palubní desku, do prostoru pod čelní okno. Speciálním zapojením těchto dvou jednotek se docílí toho, že asistent umí pracovat současně. Při jízdě vzad je aktivní i přední asistent. Po ukočení jízdy vzad, je přední asistent aktivní ještě 30 vteřin. Pokud je to nutné, může řidič aktivovat přední senzory i ovládacím tlačítkem v dosahu řadící páky, na dobu 30 vteřin.

 
obrázek-možné nebezpečné situace při parkování

Parkovací asistent právem patří do kategorie Komfortní výbava. Po jeho instalaci pro Vás bude parkování hračka. Odpadne z Vás nejistota a strach z poškození jiného, ale i svého vozu, a následné nepříjemnosti s vyřizováním škodné události. Zeptejte se řidičů, jak se jim parkuje po instalaci a zda by funkci parkovacího asistenta u dalšího nového vozu oželeli.... Vždy se vyplatí investovat zanedbatelnout částku do prevence, než draze řešit následky. Po instalaci zvládne i průměrný řidič bezproblémů zaparkovat svůj vůz do mezery v řade aut, která je delší o pouhé cca 2,0m než délka vozu! (1,0m vzadu/1,0m vpředu, záleží na konkrétním vozidle). A to díky tomu, že může naplno a s jistotou využít celý dostupný prostor na manévr doslova až na poslední centimetry.

Další výhoda oproti továrně instalovaným parkovacím asistentům je, že tyto umí většinou signalizovat překážku pouze pípáním. Řidič tak nerozpozná, zda je překážka vlevo nebo vpravo, a také nemá přesný údaj o vzdálenosti v metrech. Mnoho výrobců vozidel navíc považuje parkovacího pomocníka za vysoký nadstadnart, který se nechají velmi dobře zaplatit. Tento příplatek bývá nezřídka i 4-násobně vyšší, než neoriginální pomocník.

Dejte přednost kvalitnímu výrobku a zvolte jistotu a klid při parkování, nejen v betonové džungli.
 
 
Technické parametry a funkce:
- LED displej s indikací vzdálenosti v metrech s rozlišením na 10cm (formát je např. 1.2m / 0.4m / 0.7m apod)
- indikace zvuková: Pí...Pí, se zkracující se pauzou při přiblížení
- sledovaná vzdálenost 0 až 2.00 m
(1.50m při zhošených povětrnostních podmínkách, hustý déšť, sníh, velmi nízká okolní teplota)
- pracovní teplota: -40 až +85C
- senzory: 4kusy ultrazvukové, průměr 18 mm (standartně v barvě černé, lze přelakovat barvou na plasty)
- montážní výška senzorů 35cm až 70cm (potřebné vymezovací úhlové kroužky v ceně sady)
- automatická detekce vadného senzoru
 
Verze CARGO:
Tento asistent je možné namontovat i na užitkové nákladní vozidla s elektroinstalací 24V.
Na trhu existují i bezdrátové systémy, ale nejsou příliš spolehlivé.
 
Doba instalace osobní vozy:
pouze zadní senzory : cca 5h
přední i zadní senzory : cca 12h / 1 den
 
Doba instalace CARGO:
zadní senzory : cca 12h / 1 den
 
Výrobce : Steelmate
Záruka : 24 měsíců
Cena : pouze zadní senzory 3 690,-Kč (včetně základní montáže, bez lakování)
          přední i zadní senzory 6 490,- Kč ((včetně základní montáže, bez lakování)
          CARGO - zadní senzory 6 990,- Kč ((včetně montáže a pomocného materiálu-kabely, voděodolný box, měnič,...)
             POZOR - při odběru 4 a více kusů v rámci jedné firmy, dodatečná sleva 11%! (5 776,-Kč)
 
Náhradní senzor : 1kus 450,-Kč
 
 
Zpět do kategorie
Zpět do Produkty

 

   bosch valeo magnetimarelli ngk siemens hella varta
   Copyright © 2024 elantronic.cz, Webdesign a Tvorba www stránek by Cproduction.cz


   

tonda.liska(zavinac)gmail.com      77 66 33 158

Magický Zlín Svobodní